Buzluktan Çıkan Hindi Kaç Gün Dayanır ?

Ilay

Global Mod
Global Mod
Buzluktan Çıkan Hindi Kaç Gün Dayanır? Bir Hikâyeyle Soralım...

Selam dostlar,

Bu sabah kahvemi alıp forumda gezinirken bir konu dikkatimi çekti: “Buzluktan çıkan hindi kaç gün dayanır?” diye sormuş bir arkadaş. Hepimiz biliyoruz, bazen sorunun cevabı sadece “2-3 gün” değildir; bazen bir sofranın, bir anının, hatta bir duygunun hikâyesidir. O yüzden bugün size kendi küçük ama içimi ısıtan hikâyemi anlatmak istedim. Belki cevabı sayılarla değil, hislerle buluruz birlikte.

---

Bir Hindi, Bir Aile, Bir Soğuk Akşam

Kışın en soğuk günlerinden biriydi. Ankara ayazı, insanın ciğerine kadar işleyen cinstendi. Evin salonunda televizyon cızırdarken, Elif mutfağın ortasında durmuş, elinde buzluktan yeni çıkardığı bir hindiyle düşüncelere dalmıştı.

“Ali,” diye seslendi, “sence bu hindi çözülünce kaç gün dayanır?”

Ali gazeteden başını kaldırdı. Gözlüklerinin ardından ciddi bir yüz ifadesiyle baktı. “Duruma göre değişir,” dedi. “Ne kadar sürede çözülecek, dolapta mı kalacak, dışarıda mı? Bunlar önemli.”

Elif gözlerini devirdi. “Yine başladın, mühendis kafasıyla analiz etmeye…”

Ali gülümsedi, “Ne yapayım, ben çözüm odaklıyım. Her şeyin bir hesabı vardır.”

Elif tezgâha yaslandı, “Benim içinse mesele bu hindi değil, birlikte oturacağımız akşam. Soğukta yorgun argın geldiğinde sıcacık bir yemekle yüzünün gülmesi...”

İşte tam o anda, bir hindi, iki farklı dünyayı buluşturdu: biri stratejik, diğeri duygusal.

---

Çözüm Arayan Erkek, Anlam Arayan Kadın

Ali, internetten araştırmaya koyuldu. “Bak, burada diyor ki buzluktan çıkan hindi buzdolabında 2-3 gün dayanırmış,” dedi gururla.

Elif başını salladı. “Demek 3 gün sonra çöpe gidecek,” dedi.

“Yok canım,” dedi Ali hemen, “Ben planladım. Cumartesi çözeriz, pazar pişiririz. Pazartesi de kalanını sandviç yaparız.”

Elif gülümsedi, ama gülüşünde bir hüzün vardı. “Sen hep plan yaparsın Ali. Ben ise o planların içindeki duyguyu ararım.”

Sessizlik oldu. Tezgâhta duran hindi, iki insanın arasında bir köprü gibiydi. Bir taraf rasyonel, diğer taraf kalpten konuşuyordu. Ama o anın içinde ikisi de aynı şeyi hissediyordu: birlikte bir şey yapmanın sıcaklığını.

---

Birlikte Isınan Soğuklar

Ertesi gün Elif sabah erkenden kalktı. Ali hâlâ uyuyordu. Mutfağa girdi, hindiyi marine etmek için hazırlık yaptı. Limon, zeytinyağı, kekik, biraz da bal... Ama hepsinden önemlisi, içine bir tutam sevgi ekledi.

Hindi fırında pişerken evin her köşesine yayılan o koku, çocukluk anılarını hatırlattı ona. Annesinin kış akşamları pişirdiği yemekler, babasının sofrada söylediği eski şarkılar... O an anladı Elif, “dayanmak” sadece gıdaların değil, duyguların da meselesiydi.

Buzluktan çıkan hindi 3 gün dayanırdı belki, ama sevgiyle paylaşılan bir yemek, yıllarca hatırlanırdı.

---

Sofrada Sessiz Bir Teşekkür

Akşam olduğunda masa hazırdı. Mum ışığında sıcak tabaklardan buharlar yükseliyordu. Ali masaya oturunca şaşırdı. “Ne zaman yaptın bunu?” dedi.

Elif, “Sen araştırırken ben pişirdim,” diye yanıtladı.

Ali bir lokma aldı, sonra sustu. Söz bulamadı. O anda Elif, onun sessiz teşekkürünü hissetti.

İkisi de biliyordu ki, mesele hindinin kaç gün dayanacağı değil, birlikte geçirilen zamanın nasıl yaşandığıydı. Çünkü bazı yemekler sadece karın doyurmaz; kalbi doyurur.

---

Forumdaşlara Dönelim...

Belki teknik olarak cevap şu:

Evet, buzluktan çıkan hindi buzdolabında 2 ila 3 gün dayanır. Eğer pişmişse, kapalı bir kapta 4 güne kadar tazeliğini korur. Ancak dışarıda oda sıcaklığında 2 saati bile geçmemeli.

Ama mesele sadece bu değil, değil mi dostlar?

Kimi zaman bir yiyeceğin süresi, bizi geçmişe götürür; kimi zaman da geleceğe umut taşır. Her birimizin buzdolabında bekleyen bir “hindi”sı vardır — kimi pişmemiş bir cesaret, kimi yarım kalmış bir sevgi, kimi de zamanı gelmemiş bir başlangıç.

---

Birlikte Paylaşalım

Benim hikâyem böyleydi arkadaşlar. Belki sizin de bir “buzluktan çıkan hindi” hikâyeniz vardır.

Belki siz de bir gün bir sofrada, bir anının içinden geçerken fark ettinizdir: bazı şeyler çözülünce değer kazanır.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Buzluktan çıkan bir hindi, sizce sadece 3 gün mü dayanır, yoksa bir hatıranın ömrü kadar mı sürer?

Yorumlarınızı merak ediyorum.

Sevgiyle kalın,

Bir forumda, bir akşam, bir hindi kokusuyla ısınan kalplerden biri... ❤