Çin Dışişleri Bakanı Vang, Afganistan’daki siyasi yapının inşasında ABD’ye büyük işler düştüğünü söylemiş oldu

Muhabir

New member
Çin Global Televizyon Ağının (CGTN) haberine göre, Vang, Afganistan’daki gelişmelere ve iki ülke alakalarına dair ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi yaptı.

Vang, Afganistan’da yeni idarenin siyasi yapıyı inşa etme sürecinde ABD’ye büyük işler düştüğünü vurgulayarak bilhassa milletlerarası toplumla birlikte hareket edilmesi, ekonomik ve insani yardımların sağlanmaya çalışılması gerektiğini kaydetti.

Ülkede tüm tarafların Taliban ile irtibata geçerek faal olarak yönlendirilmeleri gerektiğine işaret eden Vang, ABD’yi ise kurumlarının olağan işleyişini sağlamak, toplumsal güvenliği ve istikrarı sürdürmek, devalüasyonu ve fiyat artışlarını frenlemek ve bir an evvel barışçıl yapılanmaya giden yola çıkmak için yeni idarenin siyasi bir yapı inşa etmesine yardım etmeye çağırdı.

Vang, bölgedeki gerçeklerin, Afganistan’daki savaşın terörist güçleri ortadan kaldırma gayesine ulaşmadığını kanıtladığını tabir ederek ABD ve NATO birliklerinin çabukla geri çekilmesinin, Afganistan’daki çeşitli terör örgütlerinin bir daha canlanması için bir fırsat sağlayacağı konusunda uyardı.

ABD tarafının, Afganistan’ın egemenlik ve bağımsızlığına hürmet duyması gerektiğini kaydeden Vang, ikili standart yahut terörle “seçici mücadele” yerine, terörizmin denetim edilmesine ve şiddetin durdurulmasına yardımcı olmak için pratik adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Vang, ayrıyeten, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun (BMGK) Afganistan’daki olası adımlarına dair ise “BMGK, rastgele bir adım atacaksa, çatışmaları artırmak yerine hafifçeletmeye yardımcı olmalı ve Afganistan’daki durumun kaosa dönmek yerine sıkıntısız bir biçimde çözülmesine yardımcı olmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

– Çin’in ABD ile ilgilerini bu ülkenin Çin’e karşı tavrı belirleyecek

Vang, telefon görüşmesinde ABD’li mevkidaşına, Çin’e karşı tavırlarına göre ABD ile nasıl ilgi kuracaklarına karar vereceklerini işaret ederek, “Washington hem de Çin-ABD bağını rayına oturtmak istiyorsa, Çin’e iftira atmayı ve Çin’in egemenliğini, güvenliğini ve çıkarlarını baltalamayı bırakmalı.” dedi.

Öte yandan Vang, ABD’yi yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenine dair süreçleri siyasallaştırılmayı bırakmaya çağırdı.

– Blinken’dan, Çin’in Afganistan ile ilgili kaygılarını anlıyoruz karşılığı

Antony Blinken da mevkidaşı Vang’a, Çin’in Afganistan ile ilgili tasalarını anladıklarını ve hürmet duyduklarını söz etti.

Blinken, BMGK’nin Taliban’dan, yabancı vatandaşların inançlı tahliyesi, Afgan halkının insani yardım almasını sağlaması konusunda dünyaya açık bir bildiri vermesini beklediğini tabir etti.

ABD’li Bakan, bölgenin terörizmin kaynağı yahut terörizme inançlı bir sığınak olamayacağını kaydetti.

Blinken, ABD’nin Kovid-19’un kökeninin takibi konusunda rastgele bir ülkeyi suçlama niyetinde olmadığını fakat her iki ülkenin de gerekli ayrıntıları sağlama sorumluluğuna sahip olduğunu kelamlarına ekledi.