Elektroteks, Amerika’yı yakın markaja aldı

Mezopotamya

New member
Esra Özarfat
BURSA – Yatak üretim makineleri alanında dünyanın sayılı firmaları içinde yer alan Elektroteks, entegre yatak üretim tesisleri alanında dünyada yüzde 70 hisseye sahip. Kapitone, paketleme makineleri, yatak üretim sınırı, yatak tutkal sınırı, bordür makineleri ile gereksinimlere yönelik özel makine üretimleri yapan Elektroteks’in ihracat kilogram bedelleri 35 doları buluyor. Son olarak üretimine sünger makinelerini de ekleyerek anahtar teslim sünger fabrikaları kurmaya başlayan firma, Türkiye’nin yanı sıra yurt haricinden da epeyce sayıda siparişe yetişmeye çalışıyor. Çok ağır talep aldıkları için sünger alanına da süratli bir giriş yaptıklarını belirten Elektroteks İdare Şurası Lideri Osman Güler, yakın vakitte sünger dökümü dışında gerekli olan tüm makinelerin üretimini de yaparak bu alandaki eser gamını tamamlayacaklarını söylemiş oldu. Son olarak yurt haricinde 10 dönüm alanda tek kişinin denetim edebileceği, tam otomasyonlu bir sünger deposu yaptıklarını hatırlatan Güler, bir yandan da makine parkı üretimini geliştirdiklerini, iki yeni sünger depolama alanı projesi daha aldıklarını da duyurdu.

Amerika pazarına ihracatı artırıyor

Diğer yandan entegre bir tesis olmak için yatırımlarını sürdürdüklerini lisana getiren Osman Güler, üretimin yüzde 90’lık kısmını 40 bin metrekarelik alanda şurası yeni tesise taşıdıklarını, 15 bin metrekarelik mevcut alanda ise daha az takip gerektiren, seri imalata geçmiş üretimleri bulundurduklarını anlattı. İhracatta bilhassa Amerika pazarının öne çıktığını vurgulayan Güler, geçen yıl buraya toplam ihracatın yüzde 38’ini yaptıklarını, bu yıl bu oranın artacağını söylemiş oldu. Osman Güler, katma bedelli bir pazar olan Amerika pazarına büyük kıymet verdiklerini kaydederek pazara daha fazla nüfuz edebilmek için Amerika’da şirket kurduklarını aktardı. Sanayi 4.0’a uygun makineler ürettiklerine işaret eden Güler, maksatlarının insansız üretim tesisleri, karanlık fabrikalar kurmak ve yatak üretim tesislerinde robot kullanmasını artırmak olduğunu lisana getirdi. Dünya genelinde bir talep daralması yaşandığına işaret eden Osman Güler, “Bizim dalımızda bir tık daha besbelli. Sakinliğe yönelik beklenti de vardı. Zira pandemi devrinde ani bir talep patlaması olmuştu. Kesimin bu süreci az hasarla atlatacağını düşünüyorum” dedi.

“Türkiye’nin bölümdeki varlığını gösterdik”

hem de Milletlerarası Yatak Sanayisi Derneği (IBIA) İdare Şurası Başkanlığı nazaranvini de yürüten Osman Güler, kesim olarak 2023’ün sonuna kadar 3 milyar dolarlık üretimi 4 milyar dolara, 2 milyar dolarlık ihracatı ise 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini deklare etti. Bu çerçevede bu yıl Türkiye’de dalının birinci ve tek fuarı olan IBIA Expo-Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı’nı yaptıklarını hatırlatan Güler, şu değerlendirmeyi yaptı: “120 firmamızın katıldığı fuara 91 ülkeden ziyaretçi geldi. Birinci yıl 15 bin metrekare alanda düzenlendi. Önümüzdeki yıl 28 Eylül ile 1 Ekim içinde en az 25 bin metrekare alanda ve daha fazla firmanın iştirakiyle fuar yapacağız. Hatta önümüzdeki süreçte daha az firma iştirakiyle yurtharicinde da bir fuar düzenlemeyi planlıyoruz. Bu fuarla Türkiye’nin bu dalda kuvvetli bir biçimde var olduğunu gösterdik. Ülkemizi ve kesimimizi bu alanda fazlaca daha süratli ve güzel biçimde tanıtmamız, anlatmamız gerekiyor. Bilhassa Amerika’dan fazlaca sayıda ziyaretçi ağırladık. Hem çeşit, hem kalite ve fiyat avantajıyla dünya genelindeki fuarlardan öne çıktık.”