Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Kazakistan’da yaşananları kıymetlendirdi

Muhabir

New member
Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Kazakistan’da yaşanan gelişmeleri Cumhuriyet’e kıymetlendirdi. Yakış, “Ekonomik sebepler buz dağının görünen kısmıdır” dedi. Rusya’nın bölgede tesirli olmaya çalıştığını belirten Yakış, “Türk Devletleri Teşkilatı’nın bölgeye basitçe müdahale edip somut adımlar atabileceğine ihtimal vermiyorum” tabirlerini kullandı.

Kazakistan’da LPG fiyatlarına artırım yapılmasıyla patlak veren protestolar 2 Ocak’tan bu yana devam ederken, üyeleri içinde Rusya’nın da bulunduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Kazakistan’a barış gücü göndermeyi kabul etmişti. Bunun üzerine ABD de “olayları yakından takip ettiğini” duyurmuştu.

“TEK BİR niye YOK”

Olayların birden epey sebebi olduğunu belirten Yakış, “Ekonomik sebepler buz dağının görünen kısmıdır. Rusya’da katı Rus siyaseti izlemek isteyen ve parlamentoda bulunan birtakım siyasetçiler, bundan bir süre evvel Kazakistan’da Rusça konuşan yahut Rus olan azınlıkla ilgili Rusya’nın ilgisini gösteren beyanlarda bulunmuşlardı. Rusya’nın NATO’yla da kahırları olduğunu düşündüğümüzde bu olaylar üst üste geldi. Yani Rusya Kazakistan’da olanları sanki kendi lehime kıymetlendirebilir miyim diye duruma bakıyor” diye konuştu.

AZERBAYCAN ÖRNEĞİ

Rusya’nın Azerbaycan ve Ermenistan içinde yaşanan tansiyonda de sahne aldığını anımsatan Yakış, “Nasıl Rus askerleri Karabağ’a yerleştiyse, misal bir şeyi Kazakistan’da da yapabileceklerini düşünüyorlar. Olur mu olmaz mı aşikâr değil. Bunun haricinde her ülkede bu çeşit iç olaylar olabilir. Toplumsal problemler çıktığında halk sokağa dökülebilir. Kazak halkı da kendisine göre demokrasi deneyimi olan bir halktır. Onlar da sokağa döküldüler lakin bu epeyce sayıda insanın hayatına niye oldu. Kazakistan’ın Rusya’nın da gönderdiği askerler yardımıyla ortalığa hakim olacağını düşünüyorum” tabirlerini kullandı.

“İYİ BİR TEST OLABİLİR”

ABD’den gelen “Kazak kurumlarına el konulmasına yer hazırlayabilecek her türlü hareketi de izliyor olacağız” açıklamasına değinen Yakış, “Rusya ve ABD’nin birbirine karşı hayli dikkatli davranacaklarını düşünüyorum. Rusya’nın soğuk savaş öncesi sisteme dönme fikrinde olduğunu görüyoruz. Bu durumda Amerika’nın biraz daha ince eleyip sık dokuyacağını, Rusya’nın her adımını yakından izleyeceğini düşünüyorum” dedi. Türk Devletleri Teşkilatı’nın hadiselerde nasıl bir tesiri olabileceğine yönelik Yakış, “Bu uygun bir test olabilir. Teşkilat çabucak hemen uygulamaya yönelik kuvvetli adımlar atamamıştır ki yeni kurulan bir teşkilat için bunun şaşırtan bir yanı yok. Teşkilatın basitçe müdahale edip somut adımlar atabileceğine ihtimal vermiyorum. Orada asıl yapılabilecek bir şey var ise bunun Rusya tarafınca yapılacağını düşünüyorum” yorumunu yaptı.