İsrailli analistler: Savunma Bakanı’nın konutunda casus çıkması iç istihbarat servisinin başarısızlığıdır

Muhabir

New member
İsrail basını 18 Kasım’da, Gantz’ın meskeninde hizmetli olarak çalışan Omri gören Gorochovsky (37) isimli kişinin, İran ile bağlantılı olduğu söz edilen hacker kümesi Black Shadow’a bilgi aktarma teşebbüsünde bulunduğu nedeni öne sürülerek tutuklandığını duyurmuştu.

Bu haberin akabinde, Yediot Ahronot gazetesinin güvenlik analistleri Ron Ben-Ishai ve Yossi Yehoshua 20 Kasım’da mevzuya ait iki farklı makale kaleme aldı.

Ron Ben-Ishai, makalesinde, Şin-Bet’in son derece değerli şahsi güvenlik sisteminde büyük açıklar olduğunu fakat hiç kimsenin bu güvenlik açıklarını kapatmaya tenezzül etmediğini belirtti.

“Gantz’ın konutunda paklık personeli olarak bir hatalının bakılırsavlendirilmesi bu başarısızlığı açıklıyor. Gerçekte ise bu şahsın kendi inisiyatifiyle casusluk yaptığından şüpheleniliyor.” sözünü kullanan Ben-Ishai, Şin-Bet’in buradaki yanılgısını kabul ettiğini ve soruşturma sonunda sistematik sonuçlara ulaşılmasının beklendiğini kaydetti.

Ben-Ishai, son anda Şin-Bet yardımıyla kurtulma imkanı bulunan bu biçimde tehlikeli bir olayda Savunma Bakanı’nın büyük sorumluluğu olduğunu hatırlattı.

kimi vakit masa üzerine çok kapalı evrakların konulmuş olma ihtimalinin olduğunu belirten Ben-Ishai, casuslukla suçlanan kişinin masanın tozunu büyük ciddiyetle aldığını, Gantz’ın ailesi ve meskeninin her köşesine direkt ulaşmasının mümkün olabildiğini akıllara getirdi.

– “Savunma Bakanı’nın konutundaki bir temizlikçi, dünyadaki tüm istihbaratların hayalidir”

Gazetenin bir öbür güvenlik uzamnı Yossi Yehoshua da makalesinde, Gantz’ın meskeninde casusun ortaya çıkmasının, istihbarat teşkilatının başarısızlığının bir itirafı olduğunu lisana getirdi.

Yehoshua yazısında casuslukla suçlanan kişinin sabıka kaydına ait şu ayrıntıları verdi:

“Gantz’ın mesken işlerinde çalışan Gorochovsky çok kabarık bir kabahat mazisine sahip. Başka işlerin yanı sıra iki banka soygunu, konut baskını ve hırsızlık cürümlerinden sonuncusu 4 yıl olmak üzere 4 kere mahpusa mahkum olmuş, 10 yıldan uzun müddettir poliste 14 evrakı olan bir tanesiydi.”

“bu biçimde bir kişinin Savunma Bakanı’nın meskeni üzere hassas bir bölgeye yaklaştırılması düşünülemez.” tabirini kullanan Yehoshua, bâtın gereçler, güvenlikli kırmızı telefon, bilinmeyen siyasi ve güvenlik sırları bulunmasına müsaade verilmiş bir konutta çalışacak her insanın bu bakılırsave alınmadan evvel önemli ve derin bir güvenlik incelemesinden geçmesinin beklendiğinin altını çizdi.

Yehoshua, “Savunma Bakanı’nın konutundaki bir temizlikçi, dünyadaki tüm istihbaratların hayalidir.” kelamlarıyla Şin-Bet’in büyük bir başarısızlığa imza attığını kaydetti.

İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet, basında çıkan haberlerin akabinde kelam konusu kişinin meskendeki veri güvenlik protokolü niçiniyle rastgele bir saklı bilgiye ulaşamadığını ve bunları hacker kümesine aktaramadığını duyurmuştu.