Kabil’de Pakistan’a karşı protesto düzenlendi: ‘Afganistan’ı terk et’

Muhabir

New member
Taliban’ın hamisi Pakistan tarafınca hayli yakından yönetim edildiği tenkitleri ayyuka çıkarken, Afgan başşehri Kabil’de birçok bayanlardan oluşan yüzlerce kişi Pakistan’ın Afganistan’ın içişlerine müdahalesine yönelik protestolar düzenledi.

Sputnik’in aktardığına nazaran, Pakistan’ın Kabil Büyükelçiliği önünde toplananlar, İslamabad’ın Afganistan üzerinden elini çekmesine yönelik “Pakistan, Pakistan, Afganistan’ı terk et” üzere sloganlar attı, pankartlar açtı.

Taliban militanlarının Kabil’in merkezindeki bu protestoyu dağıtmak için havaya ateş açması kararı etraftakilerin koşarak kaçma manzaraları toplumsal medyada paylaşıldı. Birinci etapta yaralanan olup olmadığına dair açıklama geldi.

Kabil’deki protesto, Pakistan Servisler Ortası İstihbarat (ISI) Lideri Korgeneral Faiz Hamid’in haftasonunda Kabil’i ziyaret edip Taliban başkanlarıyla görüşmesinin akabinde geldi.

Pakistan, bu ziyaretle Afganistan’daki Taliban rejiminin iplerini elinde tuttuğunu dünyaya gösterdi. İngiliz gazetesi Daily Mail’e konuşan Afganistan’ın eski Devlet Lideri Yardımcısı Emrullah Salih de ‘İslamabad’ın aksini savunmasına karşın, Taliban’ın Pakistan tarafınca fazlaca yakından denetim ve yönetim edildiğini’ söylemiş oldu. Salih “Taliban Sözcüsü sözün tam manasıyla her saat Pakistan Büyükelçiliği’nden talimat alıyor” dedi.

Tenkitler üzerine Sputnik’e konuşan Pakistan’ın Moskova Büyükelçisi Şevket Ali Han ise tüm suçlamaları reddetti. Han “Afganistan üzerinde bir cins denetimimiz olduğundan değil, coğrafya, kültür, tarih ve alışılmış ki lisan ve Pakistan’da yaşayan dört milyon mülteci gerçeği var. Bu, bize bir çeşit rol veriyor, lakin durum üzerinde denetim değil. Tahlil ve zorlukla başa çıkmak kolektif bir sorumluluktur” dedi.