Kalyon’dan ‘batarya’ atağı

Mezopotamya

New member
Aysel YÜCEL

Türkiye’nin önde gelen yatırım kümelerinden Kalyon Holding, elektrikli araçlara yönelik batarya hücresi üretmek için şirket kurdu. İstanbul merkezli Kalyon Electrical Vehicle Güç Yatırım, batarya hücresinin geliştirecek, üretimin yanı sıra dağıtım ve satış daha sonrası hizmetleri de verecek.

Kalyon’un yeni batarya şirketi ile ilgili duyuru, 28 Ekim tarihindeki Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer aldı. Kalyon Güç Yatırımları tarafınca kurulan, Kalyon Electrical Vehicle Güç Yatırım Anonim Şirketi’nin kuruluş hedefleri şu biçimde sıralandı:

1- Otomotiv dalı yahut bu bölüm haricinde faaliyette bulunan müşterilere güç, depolama maksadıyla sunulacak batarya hücresi pili, modülü, paketi, tam tahlilleri batarya idare sistemi, termal (ısıl) sistemler ve bunlarla ilgili mekanik, elektrik/elektronik, elektromekanik tüm modüllere ait araştırma, geliştirme, mühendislik, üretim, satış, dağıtım, tedarik, hizmet ve satış daha sonrası hizmet faaliyetlerini mevzuata uygun olarak gerçekleştirmek.

2- Güç depolama tahlilleri ve teknolojileri üretimini gerçekleştirecek tesisler inşa etmek ve bu tesislerin bakımını sağlamak, bu tesisleri işletmek ve bu emelle anılan tesislere yatırımda bulunmak.

3- Güç depolama tahlillerine ait modülleri ve hammaddeleri temin etmek.

4- İş kapsamında Türkiye’nin mevcut kaynaklarını, şurası üretim kapasitesini ve mevcut hammadde kaynaklarını mümkün olan en üst düzeyde kullanmak.

5- Güç depolama tahlillerine ait patentleri, dizaynları, markaları ve sair her türlü fikri mülkiyet haklarını geliştirmek, bunları tescil etmek ve kullanmak.

6- Şirketin yatırımlarını ve faaliyetlerini desteklemek gayesiyle Türkiye’deki AB dahil memleketler arası kuruluşlardaki devlet teşvikleri ve sübvansiyonları mümkün olan en üst düzeyde kullanmak.

Güç alanında büyüyor

Yüklü olarak inşaat ve gayrimenkul alanındaki dev projeleri ile bilinen Kalyon Holding, güç yatırımlarına sürat verdi. Küme, Ağustos 2020’de Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın açılışını yapmıştı. 400 milyon dolar yatırımla kurulan fabrikada 1 yılda 1 milyon güneş paneli üretildi.

Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikada, 1. fazı tamamlanan ve 370 megavat konseyi güce ulaşarak Türkiye’nin en büyük güneş gücü santrali pozisyonuna gelen Kalyon Karapınar Güneş Gücü Santrali için üretim yapılıyor. Santral tamamlandığında Avrupa’nın en büyük, dünyanın da en büyük beş güneş santralinden biri olacak.