Şehir neden hasta oluyor

Mezopotamya

New member
Bir tsunami gibi geliyor. Barmer 2023'ün sağlık sigortasına göre, Berlin'deki yerleşik doktorlar, hastalarının neredeyse yüzde 42'sini psikolojik spektrumdan elde etti. Sağlık sigortası şirketi Aok'a göre geçen yıldan itibaren neredeyse her yedinci berliner depresyondan muzdarip. Akıl hastalıklarına yönelik eğilim ülke çapında artmaktadır. Sağlık sigortası şirketlerine göre, yaklaşık on milyon Alman sadece depresyondan muzdarip olmalıdır. Berlin, federal eyaletlere kıyasla akıl hastalıkları istatistiklerinde çok ileride. Psikoterapist ve Berlin Psikoterapistler Odası başkan yardımcısı Lea Gutz, Berlinlilerin giderek daha fazla yüklendiğini ve siyasetin onunla ne ilgisi olduğunu açıklıyor. Ancak herkes kendi zihinsel sağlıkları için bir şeyler yapabilir.

Sağlık sigortası şirketi Barmer'a göre Berlin'deki yerleşik doktorların tanılarının neredeyse yüzde 42'si olan Bayan Gutz, 2023 akıl hastalığı ile ilgili. Bu numarayı nasıl yorumluyorsunuz?

Öncelikle, zihinsel bozukluk kriterlerini karşılayan herkesin tedaviye ihtiyaç duymadığını görmek zorundayız çünkü semptomlar sadece hafif ve geçicidir. Bununla birlikte, ülke çapında zihinsel bozukluklarda bir artış yaşıyoruz. Diğer federal eyaletler birkaç yıldır Berlin'e kıyasla istatistiklerde toplanıyor. Artan stres faktörlerine ek olarak, korku da rol oynar. Bu aynı zamanda erkeklerde artan sayıları da açıklayabilir. Erkekler için psikolojik şikayetler artık eskisi gibi bir tabu değil.

Berlin, federal eyaletler arasında en üst sırada yer alıyor. Nedenmiş?

Bir neden yok. Bize Haberin Detayları gürültüsü, sürekli bir uyaran seli gibi bir şehir stresi var. Gürültü veya ışık kirliliği ve daha az yatıştırıcı yeşil alanları düşünüyorum. Ülkede büyüdüm. Geceleri sadece sessiz ve karanlıktı. Berlin'de 24 saatlik bir operasyon var. Berlin de zengin bir şehir değil ve yoksulluk ve akıl hastalıkları arasında bir bağlantı var.

Festivali nasıl yapıyorsun?

Düşük gelirli ailelerden gelen çocukların psikolojik olarak gelişme riski iki ila üç kat artmıştır. Bu çalışmalarla kanıtlanmıştır. Zihinsel bozuklukların sıklığı sadece çocuklarda ve ergenlerde değil, aynı zamanda yaşlı insanlarda da artmıştır. Yoksulluğa ek olarak, yalnızlık önemli bir risk faktörünü temsil eder. Pandemiden bu yana, bu gruplarda özellikle güçlü izolasyon duyguları olmuştur. Yalnızlık Berlin'de büyük bir sorundur.

Bu paradoksal geliyor. Neden insanlar büyük bir şehirde yaşayan daha yalnız hissediyorlar?

Tekrar buluşma ve temas kurma şansı daha az. Bir köyde sadece bir fırın olabilir. Komşular isteseler de istemeseler de her gün buluşurlar. Berlin'de temaslar çalışır. Yaşam ortamında buluşma yerleri eksik olduğunda veya onları karşılayamam özellikle zorlaşıyor. Ama diğerleri.

Soylulaştırmayı ele alıyor musunuz?

Sosyal eşitsizlik stresi artırır. Artık başkalarının mutlu bir şekilde anlattığı belirli faaliyetleri karşılayamıyorsam, o zaman dışlanmış hissediyorum ve bu onu mutsuz ediyor. Kentsel planlama, yalnızlık ve zihinsel sağlığa karşı aktif olarak bir şeyler yapabilir. Bizi bir araya getiren yerler erişilebilir kültürel tekliflere ihtiyaç vardır. Şu anda hastalarda tamamen farklı bir endişe yaşıyorum. Berlin'deki konut kıtlığı birçokları yüklüyor.

Bu nasıl etkiler?

Her kuruşun bir daireye harcanması gerekip gerekmediği, genellikle sadece birkaç ay boyunca kiralanması gereken varlıklıdır. Bunu sık sık öğrencilerle ve hatta yabancı uzmanlarla deneyimliyorum. Birçoğu Berlin'e sosyal temaslar olmadan gelir ve bütün gün İçişleri Bakanlığı'nda çalışır. Bunlar psikolojik iyilik için iyi ön koşullar değildir.

Berlinliler özellikle hangi şikayetler ortaya çıkıyor?

Depresyon, anksiyete bozuklukları ve bağımlılıklar sadece Berlin'de yaygın değildir. Maddelerin kötüye kullanılması Berlin'de önemli bir rol oynamaktadır. Yasadışı uyuşturucular biraz mevcuttur. Sadece akıl hastalıklarını tetiklemekle kalmaz, aynı zamanda stresli koşulları hissetmek zorunda kalmazsınız.

Bir parti metropolünün DNA'sında madde kullanılmaz mı? Birçok insan Berlin'de fazlalık arıyor. Bazıları, şehrin bağımlılık eğilimleri olan zihinsel olarak çarpıcı insanları çektiğini söylüyor. Bunu nasıl görüyorsun?

Öte yandan, insanları çekmecelere koymak için kendimi savunuyorum. Zihinsel bozukluklar tüm ortamlarda ortaya çıkar ve damgalanma yardımcı olmaz. Bazıları buraya kabul eden bir topluluk bulma umuduyla geliyor. Ancak Berlin hiçbir şekilde ayrımcılık yapmayan bir yer değildir, özellikle azınlıklar da düşmanlığa ve saldırılara maruz kalmaktadır. Ayrımcılık doğrudan ve hemen zihinsel sağlık kötüleşir.

Özel

Kişiye

Lea Gutz

Berlin Psikoterapistler Odası Başkan Yardımcısı ve Charlottenburg-Wilmersdorf Bölgesi'nde bir psikoterapist ikamet ediyor. 1982 doğumlu Berlin yerlisi, Freiburg'da psikoloji okudu ve Berlin'de davranışsal terapiye odaklanan bir psikoterapist olarak onaylandı.

Berlinliler zihinsel sağlıkları için ne yapabilir? Şehir stresinden kaçınılamaz ve birey sosyal sıkıntıları çözemez.

Bazı şeyler aslında siyasetin görevidir. Bizim için psikoterapistler ve psikoterapistler için, Berlin'deki sağlık sigortası hastaları için bir terapi yeri için uzun bekleme süreleri, mevcut talep planlamasıyla çelişkilidir. Ona göre, Berlin'de bir aşırı arz var. Yeni, ileri görünümlü ihtiyaç planlamasına ihtiyacımız var. Zihinsel bozuklukların etkileri genellikle hafife alınır. Berlin'de engellilik için en yaygın neden, yani sınırlı bir katılımdır.

Günlük yaşamda bize özel olarak ne yardımcı olur?

Örneğin, profesyonel randevularımı sadece takvimimde değil, aynı zamanda spor ve sosyal temaslar için hazır olduğum zamanları da işaretliyorum. Tazminatın nasıl yaratılabileceğini öğrenmek için, bana hayatta barış ve güç veren şeyleri düşünmeye ve bunu düzenli olarak günlük yaşama entegre etmeye değer. Bazıları için, spor sırasında doğa, yoga, boyama veya yumruk atmak gibi şeylerdir.

Ve Berlin'de çok sayıda yalnız olanı ne tavsiye ediyorsunuz? Yakın tarihli bir raporda, yalnızlığın sadece depresyonu değil, aynı zamanda kalp krizlerini ve diyabetleri de desteklediği ve dünya çapında yılda yaklaşık 900.000 ölüme katkıda bulunduğu konusunda uyaran Dünya Sağlık Örgütü.

Sık sık belirli bir aktivitenin eğlenceli olduğunu açıklıyorum. Ama sonra bu, kiminle yapılabileceği anlamına gelir. Sadece denemenizi ve düşünülen insanlar gibi tanımanızı tavsiye ederim. Sosyal temaslarda miktar önemli değildir. İyi bir dostluk, yalnız hissetmemek için yeterlidir.