T3 Vakfı’nın yeni projesi: 11 bin öğrenciye 3 yıl eğitim verilecek

Undertaker

New member
Türkiye Teknoloji Grubu Vakfı (T3 VAKFI) öncülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliği ile 81 Vilayette kurulan 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi’ne öğrenci kabul imtihanı yapıldı. 79 bin müracaatın alındığı birinci evreyi geçen binlerce öğrenci, 27 vilayette eş vakitli olarak yapılan deneyap uygulama imtihanına katıldı. Geleceğin mühendislerini ve bilim insanlarını yetiştirmeyi vizyon alan Deneyap Teknoloji Atölyelerine iki etaplı seçme süreci ile öğrenci kabul ediliyor. Bu yıl, sürecin birinci kademesi olan e-sınava 79 bin müracaat yapıldı. Birinci evreyi muvaffakiyetle geçen adaylar için ise ikinci basamak olan Deneyap Uygulama İmtihanı düzenlendi.

PROJELERİNİ SUNDULAR
İstanbul’da 7 başka merkezde gerçekleştirilen uygulama imtihanına bin 830 lise, 3 bin 781 ortaokul öğrencisi olmak üzere toplam 5 bin 611 aday katıldı. Aileleri imtihan salonları önünde heyecanla bekleyen adaylar, farklı alanlarda geliştirdikleri projeleri heyet üyelerine sundu. Heyet üyelerinin yapacağı değerlendirmenin akabinde belirlenen adaylar Deneyap Atölyeleri’nde eğitim almaya hak kazanacak.

BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
İmtihana katılan öğrencilerle bir ortaya gelen Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Lideri Selçuk Bayraktar, Deneyap Atölyelerinin 2017 yılında kurulduğunu ve 4. yılına girdiğini söylemiş oldu. İmtihanla ve atölye çalışmalarıyla ilgili Yeni Şafak’a konuşan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bu eğitimler olağan örgün eğitimde biraz daha soyut kalan kavramları, dokunarak, sevdirerek, yapay zekadan, robotik kodlamaya kadar fazlaca geniş yelpazede deneyimleme imkanı vererek bilimi ve teknolojiyi öğretmek üzere kurgulanmış bir sistem. yıllar ortasında aldığımız geri beslemelerle biz müfredatımızı da epey geliştirdik. Ve bugün hem İstanbul’da hem Türk Türkiye’nin 57 kentinde faaliyet gösteriyoruz. İstanbul’da T3 Vakfımızın Deneyap merkezlerinde, Türkiye genelinde ise T3 Vakfı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Gençlik Spor Bakanlığı’nın iştirakinde kurulmuş atölyelerde çalışmalar yürütüyoruz. Şuan da 27 vilayette 38 salonda toplam 16 bine yakın Öğrenci uygulama imtihanına katılacak, 6 bin 60 öğrenci eğitim almaya hak kazanacak bu biçimdelikle Türkiye genelinde faal toplam öğrenci sayısı 11 binin üzerine çıkmış olacak. Bu imtihanların akabinde 11 bini aşkın öğrencimiz eğitim almaya hak kazanacak ve 3 yıl boyunca eğitim nazarancek.”

GENÇLER DAHA DÜZGÜNLERİNİ BAŞARACAK

Deneyap eğitimleri kararında dünya çapında muvaffakiyetler elde eden ekipler olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “TEKNOFEST’teki yarışlara katılacak öğrenciler bu atölyelerde yetişiyor. Yalnızca İHA/SİHAlar değil, savunma sanayiinde ülkemiz büyük bir muvaffakiyet elde etti. Bunu tüm sivil alanlara yayacak, dünyada büyük buluşlara imza atacak kendi alanlarında bir numara olacak hem memleketini sevecek, tıpkı vakitte dünyada ben yaptığım işi ‘teknolojide, bilimde en güzelini yaparım’ diyen gençler yetişiyor. O ruhla yetişiyorlar. Binlerce Selçuk Bayraktar ve ondan daha güzeli var. Biz onların önünü açmaya çalışıyoruz açıkçası. Bizim gençliğimizde bu biçimde şeyler yoktu, pek kimse inanmıyordu. Türkiye’den büyük bir değişen teknolojinin çıkacağına kimse inanmıyordu, ‘asla yapamazsın’ deniliyordu. Artık bizim de hoş işler yapabileceğimiz görüldü ve bu uygunca pekişti. İnşallah ülkemiz ismine dünyada fazlaca büyük teknoloji teşebbüsleri, bilimsel muvaffakiyetler elde edecek gençler yetişecek” diye konuştu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK