Türkiye’nin Kazakistan’a takviye açıklaması daha sonrası gözler askeri muahedede

Muhabir

New member
Kazakistan’da yaşanan gelişmelerle ilgili Türkiye’den gelen “Her türlü dayanağı vermeye hazırız” açıklamalarının akabinde gözler, Türkiye ile Kazakistan içinde 2018’de imzalanan Askeri İşbirliği Anlaşması’na çevrildi. Geçen yıl TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe giren muahede, askeri öğrenciler ile subayların eğitimi ve tatbikatlara ortak iştirak üzere alanları kapsıyor. Kazakistan’la yapılan mutabakatta Libya mutabakatında olduğu üzere asker göndermeye yer sağlayan bir düzenleme ise bulunmuyor.

Kazakistan’daki gelişmeler konusunda hafta sonu bildiriler veren Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin Kazakistan’la mevcut askeri eğitim işbirliği bağlantıları bulunduğunu belirterek “Biz, Kazakistan’ın her vakit olduğu üzere bugün de yanındayız. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Her türlü bilgi ve deneyim paylaşımına hazırız’ formunda açıklamada bulundu. Bu bizim için talimattır. Rastgele bir talep geldiğinde, buyruk ve talimat verildiğinde biz de Kazakistanlı kardeşlerimize her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu söz ediyoruz” tabirlerini kullanmıştı.

TATBİKATLARI DA KAPSIYOR

Akar’ın bu açıklamaları, Türkiye ile Kazakistan içinde 1993 ve1994 tarihindeki askeri eğitim işbirliği mutabakatlarının yerine geçecek biçimde 2018’de imzalanan Askeri İşbirliği Anlaşması’nı bir daha gündeme getirdi. Ankara’da 13 Eylül 2018’de Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Kazakistan Savunma Bakanı Nurlan Yermekbayev’in imzaladığı ve 10 Şubat 2021’de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Türkiye-Kazakistan Askeri İşbirliği Anlaşması’ndaki işbirliği alanları içinde askeri eğitim ve öğretim, müşterek tatbikat ve eğitimler, savunma sanayii, askeri istihbarat, barışı müdafaa ve insani yardım harekâtları üzere başlıklar bulunuyor. Mutabakattaki işbirliği metotları ise iki tarafın uzmanları içinde çeşitli faaliyet alanlarında deneyim ve bilgi değişimi, askeri birlik, karargâh ve kurumlarda fiyatlı, fiyatsız yahut indirimli fiyat karşılığında eğitim, öğretim yahut kursların düzenlenmesi, fiili atış uygulamalarını da içerecek biçimde askeri tatbikatlara iştirak, müşterek tatbikatlar düzenlenmesi, karşılıklı lojistik dayanak sağlanması ve hibe biçiminde yahut fiyatı karşılığında mühimmat ve materyal alışverişi olarak sıralanıyor. Buna rağmen Kazakistan’la mevcut askeri işbirliği muahedesi, Türkiye’nin Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti’yle 2019’da imzaladığı mutabakatta olduğu üzere müşterek savunma ve güvenlik işbiriliği ofisi kurularak o ülkeye asker göndermeye taban sağlayan bir düzenleme içermiyor.

TDT DIŞİŞLERİ BAKANLARI KAZAKİSTAN’I GÖRÜŞECEK

Kazakistan’ın Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan’la bir arada üyesi olduğu Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları, bugün düzenlenecek olağanüstü görüşmede Kazakistan’daki gelişmeleri ele alacak. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada toplantının, üye ve gözlemci ülkelerin iştirakiyle yapılacağı bildirildi.