Ukrayna krizinde son durum

Muhabir

New member
Reuters’in diplomatik bir kaynağa dayandırdığı haberine nazaran, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı perşembe günü erken saatlerde “Doğu Ukrayna’da temas çizgisi boyunca epeyce sayıda bombalama olayı” kaydetti.

Bölgedeki Rus takviyeli ayrılıkçılar, Ukrayna’yı son 24 saat ortasında dört defa ateş açmakla suçladı. Bombardımanın kaynağı ve olayların ciddiyeti belirsizliğini koruyor.

BOMBALAMA SESLERİ DUYULDU

Bir görgü şahidi Reuters’e verdiği demeçte, doğu Ukrayna’daki Donetsk havaalanı ve Elenovka köyü bölgesinde bombalama sesleri duyulduğunu söylemiş oldu.

Ukrayna ordusu perşembe günü, doğu Ukrayna’daki Rus dayanaklı güçlerin Luhansk bölgesindeki bir köye top mermisi attığını ve bir anaokulunu vurduğunu söylemiş oldu. Ordu, rastgele bir faydalanmanın meydana gelmediğini söylemiş oldu.

The Guardian’a göre çatışmanın son sekiz yılında biroldukça kere bombalama oldu, fakat son raporlar yalnızca tansiyonu artırıyor.

ASKERİ KONVOYLAR KIRIM’DAN AYRILIYOR

Interfax haber ajansının bildirdiğine bakılırsa Rus ordusu, “büyük, ağır ve tehlikeli yüklere” sahip on askeri konvoyun Kırım’dan ayrıldığını söylemiş oldu. Güney Askeri Bölgesi basın servisine atıfta bulunan Rus ajansı, konvoyların eğitim tatbikatlarını bitirdiğini söylemiş oldu.

Batılı siyasetçiler ve istihbarat teşkilatları, Rus birliklerinin geri çekilmesi tezlerine derinden kuşkuyla bakıyorlar; NATO genel sekreteri, askeri yığınağın devam ettiğini söylemiş oldu.

İNGİLİZ KUVVETLERİ UKRAYNA’DAKİ ASKERİ EĞİTİMİ BİTİRDİ

İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey perşembe günü yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Ukrayna’daki askeri eğitim faaliyetlerini bitirdiğini ve ülkede kalan tek İngiliz askerinin büyükelçiyi korumak için orada olduğunu söylemiş oldu.

İngiltere, Ukrayna’ya savunma silahları ve eğitim çalışanı tedarik etmişti.

Heappey perşembe sabahı erken saatlerde BBC’ye yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın kendi ortasında, büyükelçiyi ve grubunu korumak gayesiyle kalan küçük bir güç var. Bunun ötesinde, Ukraynalılarla bir arada tüm eğitim faaliyetlerimiz durduruldu ve Ukrayna’daki rastgele bir çatışmaya Birleşik Krallık’ın müdahil olmayacağı konusunda hayli net olduk” dedi.