3 kıtada üreten Frimpeks yıldızları ile geleceğe daha kuvvetli bakıyor

Mezopotamya

New member
1988 yılında bir aile şirketi olarak kurulan Frimpeks, serüvenini bugün ikisi Türkiye’de olmak üzere toplam 5 tesiste devam ettiriyor. İngiltere, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde fabrikaları bulunan şirket, Güney Asya’da yeni üretim tesisleri açmak için fizibilite çalışmalarına başladı. Kendinden yapışkanlı etiket kağıdı, ambalaj vernikleri, mürekkepleri ve yüksek performanslı tutkallar üzere küresel baskı, paketleme ve ahşap sanayiine yönelik geniş yelpazede üretim yapan şirketin mamüllerinin yüzde 54’ü Türkiye’de, yüzde 46’sı ise yurt haricinde satılıyor. Frimpeks CEO’su ve İdare Konseyi Üyesi Emre Sayer, kesim dinamiklerinin kendilerini İngiltere, Rusya ve ABD’de yatırım yapmaya yönlendirdiğini söylemiş oldu.

Değişik coğrafyalarda üretim tesisleri ve dağıtım merkezleri açtıklarını tabir eden Sayer, “Batı Avrupa pazarına İngiltere’den; Kanada, Orta ve Güney Amerika pazarlarına ise ABD’den hizmet vermekteyiz. Rusya’nın güneyinde bulunan Krasnodar’dan ise Güney Rusya ve Moskova’ya uzanıyoruz. Rusya ve ABD’de kimyaya yönelik ambalaj vernikleri ve mürekkepleri üretimimiz de var. Önümüzdeki beş seneyi kapsayan iş planımızda, kimya dalı için yeni yatırımlar bulunuyor. Güney Asya’da kendinden yapışkanlı etiket kağıdı için yeni üretim tesisleri açmak, mevcut tesislerin kapasitelerini artırmak ve dağıtım merkezi sayımızı Doğu Avrupa, Ortadoğu ve ABD’nin değişik bölgelerinde çeşitlendirmek planlarımız içinde” diye konuştu.

Kendinden yapışkanlı etiket kağıdı pazarında, Türkiye’de yaklaşık yüzde 35 hisseyle pazar önderi olduklarını kaydeden Sayer, şu ayrıntıları verdi: “Avrupa’da yüzde 3, dünyada ise yüzde 1 civarında hisse alıyoruz. Amacımız, Türkiye dışı pazarlarda daha da büyümek. Tüm kümenin mamüllerinin yüzde 54’ü Türkiye’de satılmakta. Geri kalan yüzde 46 ise yaklaşık 60 ülkeye dağıtılıyor. Satışlarımızın yaklaşık yüzde 70’ten çoksı Türkiye’deki tesislerimizden geliyor. Gerisini sırasıyla İngiltere, Amerika ve Rusya tesisle- rimiz oluşturuyor. Güney Asya’da yatırım öncesi pazar kazanma gayretimiz da devam ediyor. Stratejik olarak, fazlaca süratli büyüyen bu coğrafyada pazar hissemizi artırmak istiyoruz. Önümüzdeki 5 sene ortasında -bizim için stratejik diğer bir pazar olan- Amerika kıtasında da hissemizi artırmayı hedefliyoruz. Kimya kesimindeki farklı iş ünitelerimizde %10 ila %70 oranlarına ulaşan pazar hissesine sahibiz. Bu dallarda yurt dışı ihracat kapasitemizi arttırma gayesindeyiz. Yatırımların yanında yerli ve yabancı oyuncuları satın alma ile bünyemize katabiliriz. Bu mevzuda arayışlarımız gelecek beş yılda daha da artacaktır.”

Karbon ayak izi için amaçlar büyük

Firma olarak sürdürülebilirlik ve karbon ayak izi konusunda 2022’de bir strateji dokümanı hazırlayarak 2030 ve daha sonrası için kendimize maksatlar koyacağız” diyen Emre Sayer, Türkiye ve dünyanın en kıymetli gündem unsurlarından yeşil iktisada ait görüşlerini şöyleki aktardı:

“Yenilenebilir güç yatırımları ile karbon salınımlarını azaltmak, atıklarımızın yenilenebilir projelerde kıymetlendirilmesi ve piyasadan toplayacağımız kimi atıklar ile yenilenebilir hammaddeler üretmek istiyoruz. Gelecekte yaşanabilecek etraf felaketlerinin engellenmesi ve yeni kuşaklara daha yaşanır bir dünya bırakabilmek için her bireyin ve her tertibin bir strateji evrakı hazırlaması ve uygulaması öncelikli amacı olmalıdır. Frimpeks olarak biz bu hususta üzerimize düşeni yapmak için gerekli kaynağın ayrılması konusunda kararlıyız.” İçerik Frimpeks işbirliği ile hazırlanmıştır.

“Frimpeks Yıldızları” geleceği Frimpeks’te inşa ediyor

Üretim ve yatırımlarının yanı sıra kurumsal toplumsal sorumluluk projeleriyle de öne çıkan Frimpeks, “Frimpeks Yıldızları” projesiyle üniversite öğrencilerini iş dünyasına hazırlıyor. “Frimpeks olarak işimizi uygun yapmak bizim için kâfi bir durum değil. ‘daha sonraki jenerasyonlar için ne yapabiliriz’ ve ‘Dünya’ya ne katabiliriz’ soruları bizim daimi olarak yanıt aradığımız sorular” diyen Sayer, gençleri istihdam ettikleri bu projeyi hem kurum hem ferdî olarak epeyce önemsediğini aktardı.

Frimpeks İnsan Kaynaklarından sorumlu İcra Heyeti Üyesi Tuba Cihantepe “Proje kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını, 2022 yılında iş birliği yaptıkları okul sayısını arttırarak Meslek Yüksek Okulları ile de iş birliği yapmayı hedeflediklerini” tabir etti.