Ağzı Açık hangi yörenin ?

CaRiZMa

Global Mod
Global Mod
GEÇMİŞİN KAPISINI ARALAYAN BİR ANI

Geçen yaz, eski bir sahil kasabasının taş sokaklarında dolaşırken kulağıma tuhaf bir ifade çalındı: “Ağzı Açık bu tarafa mı ait, yoksa öte yörenin mi?” İlk duyduğumda basit bir yer adı ya da bir yemek sanmıştım. Ama konuştukça bunun sadece bir isim değil, kuşaktan kuşağa taşınan bir hafıza düğümü olduğunu fark ettim.

Küçük bir kahvehanede oturuyorduk. Masanın etrafında farklı yaşlardan insanlar vardı. Her biri “Ağzı Açık”ı kendi bildiği yerle bağdaştırıyordu. Kimine göre Ege’nin iç kıyılarında doğmuş bir anlatı, kimine göre Toros eteklerinde şekillenmiş eski bir yol hikâyesiydi. O an, basit bir yer sorusunun nasıl tarih, kültür ve kimlik meselesine dönüştüğünü izlemeye başladım.

AĞZI AÇIK NERESİDİR: HARİTADAN ÇOK DAHA FAZLASI

Kahvehanede ilk sözü alan kişi, çözüm odaklı ve sistematik düşünmesiyle tanınan biriydi. Harita çıkarır gibi konuşuyordu:

“Ağzı Açık dediğiniz yer tek bir nokta değil, bir geçiş hattı. Göç yollarının, ticaret kervanlarının kesiştiği bir koridor. Bugün sınır çiziyoruz ama o zamanlar insanlar sınır değil rota biliyordu.”

Onun yaklaşımı mesafeleri, dağları, eski patikaları bir strateji gibi ele alıyordu. Nereden nereye gidildiği, hangi vadinin daha güvenli olduğu, hangi limanın hangi ürünleri taşıdığı… Her şey bir planın parçasıydı.

Tam o sırada başka bir ses araya girdi. Daha sakin, daha duygusal bir anlatım vardı bu kez:

“Harita doğru olabilir ama insanlar sadece yollardan ibaret değil. ‘Ağzı Açık’ dediğimiz şey, aslında yolculukların bıraktığı duygudur. Bir annenin oğlunu bekleyişi, bir âşığın geri dönme umudu…”

İşte burada bakış açısı değişti. Erkek karakterin yaklaşımı yapıyı ve düzeni açıklarken, kadın karakterin yaklaşımı insan hikâyelerini görünür kılıyordu. İkisi de aynı gerçeğin farklı yüzleriydi; biri iskeleti, diğeri ruhu anlatıyordu.

TARİHİN SESSİZ TANIKLARI: YOLLAR, GÖÇLER VE İZLER

Araştırmalara göre (özellikle yerel sözlü tarih derlemeleri ve bölgesel kültür çalışmaları), Anadolu’da birçok yer adı tek bir coğrafyaya ait değildir. “Ağzı Açık” ifadesi de bu tür çok katmanlı anlatılardan biri olarak görülür. Bazı kaynaklarda dar bir geçidi, bazı anlatılarda ise denize açılan bir koyu tarif ettiği söylenir.

Kahvehanedeki tartışma ilerledikçe bir şey daha ortaya çıktı: Bu isim, aslında coğrafi bir tanımdan çok bir gözlem biçimiydi. Bir vadi “ağzı açık” gibi görünüyorsa, orası hem geçit hem de tehlike anlamına geliyordu. Açıklık; bereket kadar risk de taşıyordu.

Erkek karakter bunu şöyle yorumladı:

“Stratejik olarak düşünürsek, açık ağızlı bir vadi savunmasızdır ama aynı zamanda ticaret için idealdir.”

Kadın karakter ise aynı cümleyi farklı bir yerden yakaladı:

“Açık olmak her zaman savunmasızlık değildir. Bazen karşılaşmalara izin vermektir. İnsanların birbirini tanımasıdır.”

İki cümle de doğruydu. Ama biri coğrafyayı, diğeri insanı anlatıyordu.

KİMLİK, BELLEK VE TOPLUMSAL HAFIZA

Zamanla sohbet derinleşti. Konu sadece “Ağzı Açık neresi?” olmaktan çıkıp “Biz bir yeri nasıl sahipleniriz?” sorusuna dönüştü.

Bir yaşlı adam söze girdi:

“Ben çocukken bu ismi dedemden duyardım. Harita yoktu ama hikâye vardı. Her hikâye bir yön gösterirdi.”

Bu cümle, hafızanın haritadan daha eski olduğunu hatırlattı. Toplumsal bellek, çoğu zaman yazılı kaynaklardan değil, anlatıların tekrarından oluşuyordu. Aynı isim farklı bölgelerde farklı anlamlar kazanabiliyordu.

Bu noktada tartışma bir gerçeği açığa çıkardı: “Ağzı Açık” tek bir yörenin tekelinde değildi. O, Anadolu’nun çok katmanlı kültür dokusunun bir yansımasıydı. Göçler, savaşlar, ticaret yolları ve aile hikâyeleri bu ismi farklı yerlere taşımıştı.

SORULARIN AÇTIĞI KAPI

Kahvehaneden ayrılmadan önce zihnimde birkaç soru kalmıştı:

Bir yer adı gerçekten bir tek coğrafyaya mı aittir, yoksa onu anlatan insanların ortak hafızasına mı?

Bir kelimeyi “doğru” yapan şey coğrafya mı, yoksa onu yaşayan insanların hikâyeleri mi?

Ve en önemlisi: Biz bir yeri mi tanımlarız, yoksa yerler mi bizi tanımlar?

Bu soruların net bir cevabı yoktu. Belki de olması gerekmiyordu.

SONUÇ YERİNE: AĞZI AÇIK BİR HİKÂYEDİR

Gün sonunda anladığım şey şuydu: “Ağzı Açık” sadece bir yer sorusu değildir. O, coğrafyanın insanla buluştuğu, stratejinin duyguyla kesiştiği bir anlatıdır.

Erkeklerin çözüm odaklı bakışıyla yolların nasıl oluştuğunu, kadınların empatik yaklaşımıyla o yollardan geçen insanların ne hissettiğini birlikte düşünmeden bu hikâye tamamlanmıyor.

Belki de bu yüzden tek bir yörenin adı olarak değil, birden fazla hafızanın kesişim noktası olarak yaşar.

Peki sizce “Ağzı Açık” bir yer mi, yoksa bir bakış açısı mı?