“Artık kendimi güvende hissetmiyorum”: Gençler Kai Wegner ile yüzleşiyor

Mezopotamya

New member
Sette sessiz. Bir öğrenci, beyaz bir tuvalin önünde bir tabureye oturur, dört kamera ona yöneliktir. Havada konsantrasyon var. Kayıt yöneticisi son talimatları fısıldar. “Kaçırdığın birini düşün. Üzücü bir an. Güzel bir anı.” Gençler havada işaretler ile çizgiler çizer – görünmez, daha sonra dijital efektlerle desteklenir. Onlar, “Bir daha asla şimdi” eğitim projesi için ilk kayıtlar. Cümle aynı zamanda bir hatırlatma, slogan ve görevdir.

Proje yöneticisi Karen Vogler, “Burada yaratılan şey dünya çapında benzersiz” diyor. “Birinci sınıf Alman kişilikleri, Holokost mağdurları ve ayrımcılık yaşayan insanlar doğrudan sınıfta gerçekçi hologramlar olarak görünür ve hareketli hikayelerini anlatır-bunu 'Yıldız Savaşları'ndan bildiğimiz gibi.” Amaç: “Anti -Semitizme, Irkçılığa ve her türlü ayrımcılığa karşı eğitim. Duygusal, açık ve dijital hale gelir.”

Proje girişimci ve aktivist Nicolai Schwarzer tarafından başlatıldı. Tetik: 7 Ekim 2023'te Propalestinik bir gösteri. 10 Aralık'ta anti -semitizm, ırkçılık ve demokrasi için – 10.000 kişi için kendi gösterisini düzenledi. Ancak: “Gençler neredeyse tamamen kayıptı” diyor Schwarzer. Böylece eğitim projesini geliştirdi.

7 Ekim 2023'te İsrail'deki Hamas, 1200'den fazla ölüm ve yaklaşık 250 rehineye sahip bir terör saldırısı yaptı-Berlin'de çok sayıda Filistin yanlısı ve İsrail yanlısı gösterilerin tetikleyicisi.

Yeni bir öğrenme biçimi olarak hologramlar: Kameranın önündeki gençler

Çekim gününün en önemli özelliği, üç Berlin öğrencisi ile iktidar belediye başkanı Kai Wegner arasındaki konuşma. Ben Kowalski, Hannah Stolyar ve Narin Sumru Gücney, dışlama, anti -semitizm ve siyaset ve toplumdaki istekleri hakkında açıkça konuşuyorlar.

“Benim için kendim olabileceğim bir ev var,” diyor Ben. 17 yaşındaki Hannah, Moses Mendelssohn'daki Yahudi Lisesi öğrencisi daha ciddi hale geliyor: “7 Ekim'den bu yana bir şeyler değişti. Mezuniyette bile Semitik karşıtı sözler alıyorum.” Biri kutlamaları geçerken şöyle dedi: “Hepimiz seni alıyoruz. Eye Eye.” Sonuç: “Berlin benim evim, ama artık güvenli yerim değil.”

Wegner'ın konuşması var. Sorular sorar, öğrencileri dikkatlice dinler. “Çeşitlilikten değil, basitlikten korkuyorum” diyor. “Birlikte daha fazlasını istiyorum – nereden geldiğinize veya kimi sevdiğinize bakılmaksızın.”

Evde üç bakış açısı: Ben, Hannah ve Narin iktidardaki Belediye Başkanı Kai Wegner ile sohbet ederek.Thomas Meyer/Ostkreuz

Zehlendorf'ta bir liseyi ziyaret eden Narin, “Çeşitlilik büyüyor, ancak ayrımcılık kalıyor. Okulumda şöyle diyorsunuz: Seninle bombalar var mı? Binayı havaya uçurmak istiyor musunuz?” Türk geçmişi ve dini nedeniyle İslam -anti -islam yorumlarını anlatıyor. Hannah, Holokost'un ötesinde bugünün Yahudi hayatı hakkında daha fazla bilgi istiyor.

Ben, kendisinin ve arkadaşlarının okulda homofobi yaşadıklarını söylüyor. Berlin içinde bir öğrenci değişimi mantıklı olacağını söylüyor. Diyerek şöyle devam etti: “Böylece öğrenciler birbirleriyle ve bölgede konuşmaları gerekiyor.”

Öğrenciler çekimlere kişisel eşyaları getiriyor: Hannah onun masa tenis kupası, ben kamerası Ben, Narin not defteri. “Sütunlar ve paraboller yazıyorum. Düşünceleri tutmak istiyorum” diyor. Wegner ile konuştuktan sonra hisse senedi: “Onlarla daha güçlü bir farkındalık alıyorum – ve önyargılarla yüzleşmek için cesaret alıyorum.” Ben şöyle ekliyor: “duyulmamız önemliydi. Eğer gençler rahat hissetmezse – nereye gitmeli?”

Projeye önemli katılım

Destekçilerden biri, Türk konuk işçinin torunu rapçi Eko Fresh. Genç bir öğrenci olarak Almanya'ya gelen bir konuk işçiyle proje için bir konuşma yapıyor. O zaman kendisine “asla mezun olmayacağı” söylendi. On yıllar sonra, kızı aynı cümleyi duyar – ama bu sefer baba kendini savunur. Karen Vogler: “Bu konuşma çok duygusaldı. Eko Fresh ve Zemci – İki nesil, cildimin altına giren bir değişim.”

Klaas Heufer-Umlauf ve çağdaş tanık Ruth Winkelmann da projenin bir parçasıdır ve röportajlar ve kişisel hikayelerle projeye katkıda bulunur. Berlin Futbol Derneği Hertha BSC'den aktör Kida Khodr Ramazan ve Futbol Profesyonel Anthony Brooks kameranın önünde. Brooks, “Talep geldiğinde hemen oradaydım” diyor. “Irkçılık hakkında sık sık konuşamazsın.”

Öğrenciler Hannah, Narin ve Ben açıkça dışlama, anti -semitizm ve farklı, güvenli bir şehir için istekleri hakkında konuşuyorlar - onlar için Berlin koşullarla evde.

Öğrenciler Hannah, Narin ve Ben açıkça dışlama, anti -semitizm ve farklı, güvenli bir şehir için istekleri hakkında konuşuyorlar – onlar için Berlin koşullarla evde.Thomas Meyer/Ostkreuz

Kai Wegner ile konuştuktan sonra Narin, Hannah ve Ben stüdyonun dışındaki bir bankta oturup daha kolay kalkıyorlar. Narin içkisini yudumlar: “Kesinlikle projeden ayrımcılık, ırkçılık ve anti -semitizme karşı mücadele konusunda daha güçlü bir farkındalık alıyorum.” Gelecekte cesur görünmek istedi ve önyargılara karşı kararlı.

Ben, yöneten belediye başkanını doğrudan karşılayabilmek için “özel bir deneyim” den bahsediyor. Hannah Stolyar, gençlerin seslerini ne kadar merkezi olduğunu vurguluyor: “Sadece yüksek sesle kaldığımızda bir şeyler değişebilir. Projenin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.”

“Hatırlama ve Eğitim İçin Birlikte” – Proje Yöneticisi Karen Vogler ve başlatıcı Nicolai Schwarzer, “bir daha asla” ile ayrımcı olmayan eğitim alanlarına kararlıdır.Thomas Meyer/Ostkreuz

Bas, “Bu proje benim için özellikle önemlidir çünkü demokrasilerimiz zorlandığı için bu proje özellikle önemlidir” dedi. Aralık 2023'teki büyük gösteriden bu yana gelişimden etkileniyor: “Bence gösteriden sonra böyle güçlü bir okul projesi oluşturulması harika.

Sonunda, bir “dijital eğitim kiti” yaratılır: hologramların gelecekte konuşacağı bir bavul – ev, nefret ve umut hakkında. Kişisel hikayeler, siyasi sorumluluk ve medya etkisi hakkında. Didaktik konsept, Berlin'deki yedi okulda test edilen öğretmen Carolin Kleinfeld tarafından geliştirilmiştir. Her şey tamamen özel olarak finanse edildi – yine de. Kamu finansmanı beklemede.

“Sık sık aileme ve büyükanne ve büyükbabama sordum: O zamanlar neden bir şey yapmadın?” Proje kurucusu Schwarzer diyor. “Bugün şunu söyleyebiliyorum: Bir şeyler denedim.” “Schindler Listesi” nden alıntı yapar: “Bir hayat kurtaran herkes tüm dünyayı kurtarır.” Ve ekliyor: “Sadece iki gence ulaşırsak – o zaman buna değdi.”