Bu tuhaf spor bir sonraki Olimpiyat disiplini olacak mı?

Mezopotamya

New member
Berlin-Karlshorst'ta yağmurlu bir öğleden sonra. Volkspark Wuhlheide'deki bir çim üzerinde Hütchen, küçük kayak atlamaları ve diğer engeller var. Burada at yok – bunun yerine, yaklaşık on çocuk bacaklarının arasında engeller üzerinde hobi atları ile yağmur ceketlerine atlıyor. Durum: Hobi Horsing Club Berlin'in aylık hobi at eğitimi burada gerçekleşiyor.

Tam ortada pembe, dokuz yaşında. Hobi atı renk bejine sahip, pembe ata küçük dekorasyonlar olan siyah bir yular yarattı. “Bu Mistral” diyor. “Bir diziden adı aldım. Annem bunun rüzgar anlamına geldiğini söyledi – bunun güzel olduğunu düşündüm.”

Rosa bugün ilk kez eğitimin bir parçası. Hobisi, dört yıl önce ücretsiz olarak aldığından beri uzun zamandır çocuk odasında. Ama sonra internette hobi atlama hakkında bir Haber gördü. “Bunu o zamandan beri daha sık yapıyorum. Ben de dışarı çıkıyorum ya da tramboline atlıyorum” diyor.

Spor Finlandiya'dan geliyor

Hobi Horsing aslen Finlandiya'dan geliyor, burada özellikle gençler arasında ciddi bir spor haline geldi. Çocuklar ve ergenler, kurs boyunca sıklıkla kendi kendine yapılan hobi atları ile biner, terbiye ve serpilmiş unsurlar, klasik binicilik sporlarına benzer şekilde- sadece gerçek bir hayvan olmadan.

Alman Binicilik Derneği, “At olmanıza bile gerek yok -bu konuyu ele almak için kendinizi bilgiye sahip değilsiniz.” “Yaratıcılık, Eğlence ve Eğlence” ön planda. Disiplinler gerçek binicilik sporuna dayanmaktadır: gösteri atlama, terbiye, serbest stil ve hatta müziğe koreografiler var. Teknoloji, tutum ve ifade – bazı ülkelerde profesyonel jüriler tarafından değerlendirilir.

Hareketin kökenli ülkesi Finlandiya'da, on yıldan fazla bir süredir resmi yarışmalar gerçekleşiyor. İsveç'te ulusal şampiyonalar da var ve sahne Hollanda, Estonya veya Polonya gibi diğer Avrupa ülkelerinde giderek daha fazla büyüyor.

İlk kulüpler Amerika Birleşik Devletleri'nde kuruldu, Avustralya ve Kanada'da okullarda pilot projeler var. Almanya'ya olan ilgi de en azından sosyal medya ve çocuk televizyonu hakkındaki raporlar nedeniyle artmaktadır.

Tom ve Marie Zirzlaff, Berlin Hobby Horsing Association 2020'yi kurdu.Markus Wächter/Berliner Zeitung

Hobbyhorse ile okula binmek

Birçok çocuk, internette veya televizyon yayınlarında, örneğin Kika'da “Fare ile Yayın” daki Haberlar aracılığıyla hobi atlarını keşfeder. Yani pembe. Ailesi Jenny ve Mauriceo başlangıçta konuyla çok az dokunuş vardı, ancak kızının ilgisi onu hızla ikna etti. “İlk başta atın sadece etrafta yattığını düşündük, ama şimdi her zaman kullanımda,” diyor Baba. Aile düzenli olarak Hoppegarten'deki at yarışlarını ziyaret ediyor – hobi resme iyi uyuyor. Bu arada, Rosa hobi atmasıyla okula gidiyor.

Diğer ebeveynler de ilk şüphecilik hakkında rapor veriyor. Örneğin, ikizleri Betty ve May'ın doğum günü için kendi hobi atışlarını isteyen Carly Buhl başlangıçta şaşırdı. “İlk başta bunun bir şaka olduğunu düşündüm. Ama sonra ne kadar ciddiye aldıklarını fark ettim.” Kızlar okulda spor duymuşlardı. Birçok ebeveyn için, çocuklarının yeni hobisi doğru zamanda geliyor: “Dışarı çıkıyorlar – ve ekrandan uzaklar,” diyor bir baba.

Antrenörler: Marie ve Tom Zirzlaff

Berlin Hobby Horsing Association, Marie ve Tom Zirzlaff tarafından yönetiliyor. Her ikisi de eğitimli çocuk spor eğitmenleridir. Her şey beş yıl önce koronapandemi sırasında açık hava boş zaman teklifi olarak başladı. Marie Zirzlaff, “Dışarıda olabilecek bir şey sunmak istedik” diyor. İlk gruplar sadece beş ila altı çocuktan oluşuyordu. Bugün çok daha fazlası var.

Marie ve Tom Zirzlaff, Dernek Bölümü'nü çalıştırırlar. Bu yüzden eğitim şu anda sadece ayda bir veya iki kez gerçekleşiyor. Tom Zirzlaff, “Ama şimdi duramayız, aksi takdirde çocuklar hayal kırıklığına uğruyor” diyor. Marie Zirzlaff, coşku onu şaşırttı: “Bunun bu kadar iyi karşılanacağını hiç düşünmedik” diye ekledi. Batı Almanya'da, hemen hemen her binicilik ahır da hobi atları sunuyor – Berlin Tom ve Marie Zirzlaff'da şu ana kadar tek kişi oldu.

Rosa (9) yakında ilk hobi at yarışında yarışmak istiyor.

Rosa (9) yakında ilk hobi at yarışında yarışmak istiyor.Markus Wächter/Berliner Zeitung

Perspektife sahip bir spor mu?

Ancak her ikisi için de açık: Hobbyhorse'lu oyunun şüphelendiğinden daha fazla potansiyele sahip. Tom Zirzlaff, “Koordinasyon, güç ve vücut gerginliği talep ediyor” diye açıklıyor. Bu da eğitimde de belirgindir: “Bazıları hobi atışı olmadan başlar çünkü atlamak o kadar kolay değildir” diyor. Bununla birlikte, birçok çocuk eğitimi bir spor olarak algılamaz – ve bu tam olarak cazibe: “Aksi takdirde spor yapanları da motive eder.”

Şimdi Almanya'da ulusal bir dernek var. Marie ve Tom Zirzlaff, hobi atlarını performans odaklı bir şekilde çalışan yetişkinleri bile tanıyorlar. Tom Zirzlaff ikna oldu: “Birkaç yıl, o zaman Hobby Horsing bir sonraki Olimpik disiplini olacak.”

“Bazıları garip görünüyor”

Eğitmenler tuhaf sporla ilgili rezervasyonları mizahla karşılıyor. Marie Zirzlaff, “Her zaman şöyle diyoruz: dene. Bundan sonra, birçoğu her şeyi farklı gözlerle görüyor” diyor.

Rosa da bu rezervasyonları biliyor – ancak ertelenemiyor. “Bazıları garip görünüyor. Ama bununla korkutulmamalısın. Harika bir spor.”

Kızın büyük planları var: Eylül ayında Hoppegarten yarış pistinde ilk Hobi Horsing yarışına katılmak istiyor. Bu ona gerçek bir at yarışının son ziyaretine sunuldu. “Rotaya Cesaret” girişimi, bağış toplamak için Hoppegarten'de bir hobi atlatma kursu oluşturmuştu. “Çok iyi atlayabilirsem, büyük yarışa da katılabileceğimi söylediler,” diyor Rosa gururla.

Hobi atlamasının Olimpiyat olup olmadığı açık kalır. Ancak bir şey açıktır: Tuhaf trend sporu hafife alınmamalıdır.