İsrail’deki Almanlar: Panik odasında hayatta kalmak

Mezopotamya

New member
Bir baba üç yaşındaki kızına savaşın olduğunu nasıl anlatır? Lichtenberg’de doğan ve İsrailli eşi Shani ile Tel Aviv’in Jaffe bölgesinde yaşayan Suliman Adam, çizgi roman dilini deniyor. Sirenler çaldığında, kızına cızırtılı sesin “boom-boom” uyarısı yaptığını söylüyor. Ve bu “boom-boom” hava saldırısı sığınağında artık bir tehlike değil. Adam, kendi evindeki sığınağı “panik odası” olarak tanımlıyor. İsrail’de modern apartmanlardaki mutfak gibi temel ekipmanların bir parçasıdır.

Heidelberg’den Diana Roift, Tel Aviv’in birkaç kilometre kuzeyinde hava alarmı çaldığında iki çocuğu, kocası ve birçok oyuncağıyla birlikte çocuk odasına çekiliyor. Çocuk odasının metal kapısı vardır. Pencerelerdeki duvarlara metal plakalar yerleştirilmiştir. Çocuk odasını ailenin bomba sığınağına dönüştürmek için kapatılabilirler. 36 yaşındaki anne, “Çalışmaya çalışıyoruz ve çocukların önünde hiçbir şey göstermek istemiyoruz” diyor. Bu ancak katmanlar halinde elde edilebilir. Roift, “Birimiz çocuklarla kalıyor, diğerimiz ağlamak veya duygularımızı dışa vurmak için dışarı çıkıyor” diyor.

Diana ÇatıÖzel

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Almanlar WhatsApp üzerinden ağ kurdu

Suliman Adam ve Diana Roift, Tel Aviv’de yaşayan Almanların oluşturduğu bir WhatsApp grubunun parçası. Akdeniz’in hareketli ama bir o kadar da pahalı metropolünde gündelik konular tartışılıyor. Ancak 7 Ekim sabahın erken saatlerinden itibaren Hamas’ın saldırılarından sonra artık hiçbir şey eskisi gibi değil.

Diana Roift, saldırıyı 11 Eylül 2001’de ABD’deki saldırılara benzetiyor. İsraillileri derin bir şok içinde yaşıyor. İsrail’de yaşadığı sekiz yıl boyunca kendisini her zaman güvende hissetti, özellikle de Tel Aviv’de. Yahudi Alman, “Ama artık durum farklı” diyor.

Aile tatilden savaşa geldi

Roift ve ailesi kıyamet koptuğunda tatilden dönüyorlardı. Sirenler çalıyordu ama buzdolabı boştu. “Daha sonra yakınlarda yer altı otoparkı olan bir süpermarkete gittim” diyor. O ve kocası, malzeme stoklamak için defalarca evden ayrıldılar. Bazen çocukların daire içinde yürüyüşe çıkmasına da izin verilir. “Bebek arabasıyla sığınağımıza ulaşmanın ne kadar süreceğini denedik. 90 saniyeydi” diyor anne. Bugün kocası bir radyo arıyor. Ebeveynler, ailenin birkaç gün boyunca çocuk odasındaki hava saldırısı sığınağından çıkamayacağı, durumun daha da kötüleşmesi durumunda hazırlıklı olmak istiyor.

Suliman Adam, Yafa’daki pek çok mağazanın hâlâ açık olmadığını bildirdi. Manavındaki malzeme azalıyor. “Sokaklar oldukça boş” diyor. Diana Roift ve kocası gibi Adam ve karısı da günün her saatinde çocuklara bakmak zorundalar. Okullar ve kreşler kapatıldı. Adam, “Evden çalışıyoruz, ancak çocuklar nedeniyle bu ancak sırayla çalışmamız ve çocuklarla vakit geçirmemiz durumunda mümkün” diyor.

Yafa’da çok sayıda Arap yaşıyor

Yafa, Araplarla Yahudilerin yan yana yaşadığı bir ilçe. Limandaki eski şehir, saat kulesinin etrafındaki dar sokakları ve popüler bit pazarıyla hızlı ve hiper-modern Tel Aviv’den ayrılmaktadır. Mayıs 2021’de Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında on gün süren savaş sırasında Yafa ara sokaklarında Yahudi ve Arap İsrailliler arasında ciddi isyanlar yaşandı. Birkaç gün boyunca iç savaş ufukta görünüyordu. Adam şu anda Yafa’da ve diğer yerlerde yeni sokak çatışmaları beklemiyor. Sokaklardaki sakinlik en azından huzursuzluğun yaklaşmakta olduğuna dair hiçbir işaret vermiyor. “Yafa’nın şu anda daha az risk altında olduğunu düşünüyorum çünkü orada çok sayıda Arap yaşıyor. Hamas’ın buraya saldıracağını düşünmüyorum” diyor.

Süleyman beş yıldır İsrail’de yaşıyor. 36 yaşındaki Berlinli Sudanlı-Suriye kökenli. Ten rengi nedeniyle İsrailli Yahudiler onu sık sık Etiyopyalı bir Yahudi, Araplar da kendilerinden biri olarak görüyordu. Dini gruplar arasındaki gerilime rağmen İsrail’de kendini her zaman güvende hissetti. Aile biyografisindeki savaşlara ve çatışmalara yabancı değil ve koyu tenli bir adam olarak Lichtenberg’deki gençliği sırasında da çok şey yaşadı. Ancak hiç kimse Hamas’ın benzeri görülmemiş saldırılarını beklemiyordu. Baba, “Şimdiden Avrupa’da bir yerde bir geleceğimiz olup olmadığını düşünüyorum” diyor.

Suliman Adam ve eşi Shani.

Suliman Adam ve eşi Shani.Özel

Almanya’daki arkadaşlar endişeli

Diana Roift, Almanya’daki arkadaşlarından çok sayıda mesaj alıyor. Birçoğu geri dönmek isteyip istemediğini sordu ve yardım teklif etti. “7 Ekim’den önce Almanya’ya dönmeyi gerçekten düşünmüyordum. Şu anda bunu düşünüyorum. Roift, “Artık sadece kendimden sorumlu değilim” diyor. Ama öncelikle ailesi önümüzdeki günlerde olabilecek her şeye iyi hazırlanacak.