Uzlaştırmacı Olma Şartları Nelerdir ?

B-Boy

Global Mod
Global Mod
Uzlaştırmacı Olma Şartları Nelerdir?

Uzlaştırmacı, hukuk sisteminde taraflar arasındaki anlaşmazlıkların mahkeme sürecine taşınmadan çözülmesini amaçlayan arabulucuya verilen isimdir. Uzlaştırma, hem zaman hem de maliyet açısından avantaj sağladığı için son yıllarda önem kazanan alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biridir. Peki, uzlaştırmacı olmak için hangi şartlar gereklidir? Bu makalede uzlaştırmacı olma şartlarını detaylı şekilde ele alacak, ayrıca uzlaştırmacılık hakkında sıkça sorulan soruları yanıtlayacağız.

1. Uzlaştırmacı Kimdir?

Uzlaştırmacı, uyuşmazlık yaşayan taraflar arasında tarafsız bir üçüncü kişi olarak, tarafların anlaşmasına yardımcı olan kişidir. Uzlaştırmacı, mahkemelerin iş yükünü azaltmak ve taraflara daha hızlı çözüm imkanı sunmak için görev yapar.

2. Uzlaştırmacı Olmanın Temel Şartları

Uzlaştırmacı olabilmek için Türk hukuk sisteminde belirli kriterler ve koşullar öngörülmüştür. Bunlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

- Eğitim Şartı:

Uzlaştırmacı olabilmek için öncelikle en az lisans düzeyinde bir eğitim alınmış olması gereklidir. Genellikle hukuk fakültesi mezunu olmak tercih edilir. Ancak, diğer alanlardan da belirli koşullar sağlandığında uzlaştırmacı olunabilir.

- Uzlaştırmacılık Eğitimi:

Yargıtay ve Adalet Bakanlığı tarafından onaylanan uzlaştırmacılık eğitim programlarını başarıyla tamamlamak zorunludur. Bu eğitimlerde taraflar arasındaki iletişim, müzakere teknikleri, hukuk bilgisi gibi konulara detaylı şekilde değinilir.

- Adli Sicil Kaydı:

Uzlaştırmacı adaylarının temiz bir adli sicil kaydına sahip olmaları gerekmektedir. Sabıkalı veya hüküm giymiş kişiler uzlaştırmacı olamaz.

- Mesleki Deneyim ve Nitelikler:

Hukuk alanında belirli bir mesleki deneyim istenebilir. Ayrıca, tarafsızlık, etik değerlere bağlılık, iletişim becerileri gibi kişisel nitelikler de aranır.

- Başvuru ve Yetkilendirme:

Eğitim ve diğer şartları tamamlayan adaylar, ilgili kurumlara başvurarak uzlaştırmacı olarak yetkilendirilir. Bu yetki, genellikle Adalet Bakanlığı tarafından verilir.

3. Uzlaştırmacı Olmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

- Diploma veya mezuniyet belgesi,

- Adli sicil belgesi,

- Uzlaştırmacılık eğitim sertifikası,

- Başvuru dilekçesi ve diğer resmi evraklar.

4. Uzlaştırmacı Olma Süreci Nasıl İşler?

Uzlaştırmacı olmak isteyen kişi, öncelikle yetkili eğitim kurumlarından uzlaştırmacılık eğitimini tamamlar. Ardından Adalet Bakanlığı veya ilgili mercilere başvurarak uzlaştırmacı olarak tescil edilir. Tescil sonrası uzlaştırma görevlerini yapmaya başlayabilir.

5. Uzlaştırmacı Olma Şartlarıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Soru: Uzlaştırmacı olabilmek için sadece hukukçu olmak mı gerekir?

Hayır, yalnızca hukuk fakültesi mezunları değil, diğer alanlardan da uzlaştırmacılık eğitimi alan ve ilgili şartları sağlayan kişiler uzlaştırmacı olabilir. Ancak hukuk bilgisi olanların avantajı büyüktür.

Soru: Uzlaştırmacılık eğitimi nereden alınır?

Adalet Bakanlığı onaylı özel eğitim kurumları ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden uzlaştırmacılık eğitimi alınabilir. Eğitim süresi ve içeriği kurumdan kuruma farklılık gösterebilir.

Soru: Uzlaştırmacı olmak için yaş sınırı var mı?

Genel olarak kanunda net bir yaş sınırı belirtilmemekle birlikte, yetişkin ve mesleki anlamda görev yapabilecek olgunlukta olmak beklenir.

Soru: Uzlaştırmacılar hangi tür uyuşmazlıklarda görev yapabilir?

Ceza mahkemelerinde bazı basit suçlarda, hukuk mahkemelerinde ise özellikle ticari ve aile hukukundan kaynaklanan anlaşmazlıklarda görev alabilirler. Ancak kapsam kanunlarla belirlenmiştir.

Soru: Uzlaştırmacı olmak için sınav var mı?

Eğitim sonunda genellikle bir değerlendirme veya sınav yapılır. Bu sınavı başarıyla geçmek zorunludur.

Soru: Uzlaştırmacıların görev süresi ne kadardır?

Uzlaştırmacılık yetkisi genellikle belirli sürelerle verilir ve bu süre sonunda yenilenmesi gerekir.

6. Uzlaştırmacı Olmanın Avantajları

- Hukuki süreçlere alternatif olarak daha hızlı çözüm sağlar,

- Tarafların mahkeme yükünü azaltır,

- Uzlaştırmacılar arabuluculuk ve müzakere becerilerini geliştirir,

- Toplumsal barışa katkı sağlar.

7. Sonuç

Uzlaştırmacı olmak için öncelikle gerekli eğitimleri tamamlamak, adli sicil kaydının temiz olması ve tarafsızlık gibi etik değerlere sahip olmak gereklidir. Uzlaştırmacılık, hem hukuk sistemi hem de taraflar için birçok avantaj sağlar. Giderek önem kazanan bu meslek dalı, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri arasında kritik bir rol üstlenir.

---

Bu bilgiler ışığında uzlaştırmacı olma şartları konusunda net ve kapsamlı bir perspektif kazanmış oldunuz. Hukuk sistemindeki yenilikleri takip etmek ve uzlaştırma alanında yetkinleşmek isteyenler için bu şartlar temel bir rehber niteliğindedir.